ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kabul edilen Digital Age Assurance Act (AB 1043) yasası, 1 Ocak 2027 itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanan ve işletim sistemlerine yaş doğrulama yükümlülüğü getirebilecek bir düzenleme olarak dikkat çekiyor. Yasaya göre işletim sistemi sağlayıcıları ve uygulama geliştiricileri, kullanıcıların yaş bilgilerini kurulum aşamasında toplamak ve çocukları çevrim içi risklerden koruyacak mekanizmalar geliştirmek zorunda kalabilir.

Bu gelişme özellikle açık kaynak dünyasında geniş yankı uyandırdı.

Ubuntu geliştiricilerinden Aaron Rainbolt, Ubuntu posta listesinde kullanıcı yaş beyanı için isteğe bağlı bir D-Bus arayüzü (org.freedesktop.AgeVerification1) önerisini tartışmaya açtı. Ancak şirketin resmi yaklaşımı henüz net değil.

Canonical tarafından yapılan açıklamada, şirketin yasayı hukuki açıdan incelediği ancak şu aşamada Ubuntu’nun nasıl bir değişiklik yapacağına dair kesin bir plan bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, posta listesinde yapılan tartışmaların topluluk içi fikir alışverişi olduğu ve resmi bir karar anlamına gelmediği vurgulandı.

Benzer tartışmaların Fedora ve Linux Mint topluluklarında da yürütüldüğü ifade ediliyor. Bazı alternatif işletim sistemleri ise farklı bir yaklaşım benimseyerek Kaliforniya bölgesini masaüstü kullanım kapsamının dışında bırakmayı tercih ediyor.